1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 14 декември 2014 г.

Снежна торта

Необходими продукти за блата:

5 яйца
1 чаша бяла захар
¾ чаена чаша кафява захар
семената от една шушулка ванилия
 3 супени лъжици гореща вода
400 грама кисело мляко
1 чаена чаша растително олио
3 чаени чаши брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка нес кафе разтворено в две супени лъжици вряла вода
½ чаена лъжичка кардамом
2 чаени лъжички какао
½ чаена лъжичка канела

 
Приготвяне:
 
Включете фурната да загрява на 175°С.
 Подгответе форма за торта със свалящ се ринг, като я намажете обилно с масло.
Разбийте яйцата, захарта и семената от ванилията с миксер на средно висока скорост за 5-7 минути, докато сместа стане пухкава и мека. Към края на разбиването без да спирате миксера, добавете една по една супените лъжици гореща вода. Сместа ще стане още по-лека и пухкава.
Към разбитите яйца прибавете чашата олио и разбъркайте с миксера за 5-10 секунди, само докато се смесят.
Прибавете предварително разбитото до гладкост кисело мляко, като разбърквате с помощта на силиконова шпатула внимателно, за да остане въздуха в сместа.
В подходяща купа смесете брашното, бакпулвера, солта и кардамома.
Прибавете брашнената смес към течните съставки отново с помощта на шпатула и разбъркайте внимателно, само докато се смесят, без да прекалявате.
Разделете сместа на две и в едната половина прибавете какаото, канелата и разтвореното във вода нес кафе. Разбъркайте до еднородна смес, много внимателно.
Изсипете 1/3 част от бялото тесто, отгоре 1/3 от кафявото и така до изчерпване на количествата. Разбъркайте с помощта на дървен шиш с кръгови движения, така че след изпичането да получите мраморен ефект.
Печете блата в продължение на 60 минути. Проверете, с помощта на дървен шиш дали блата е готов, ако още залепва по него от тестото, върнете във фурната за още 5-10 минути до готовност.
Аз изпекох тестото в две отделни форми и само от едната направих тортата ( беше с диаметър 18 сантиметра ), другата част изпекох във форма за кекс с дупка с диаметър 20 сантиметра.
Оставете блата да се охлади напълно, най-добре за една нощ, преди да го разрежете.

Необходими продукти за пълнеж на тортата:

Ако правите голяма торта, трябва да удвоите продуктите за крема.

200 милилитра сметана за разбиване
2 супени лъжици пудра захар
1 чаена лъжичка канела
150 грама черен шоколад
200 грама Dulce de Leche
150 милитра силно еспресо + 1 чаена лъжичка кафява захар и ½ чаена лъжичка канела за напояване на блатовете
200 грама бадемов марципан
200 грама сметана за разбиване + супени лъжици пудра захар
 
Приготвяне:

Шоколада разтопете на водна пара и го оставете да се охлади.
Сметаната разбийте на средно твърд крем с двете супени лъжици пудра захар и прибавете към нея, като разбърквате непрекъснато и енергично със силиконова шпатула разтопения и охладен шоколад.

Сглобяване на тортата:

Разрежете блата на четири платки.
В същата форма, в която сте пекли блата поставете първата платка. С помощта на четка напоете блата с кафе, намажете с две, три чаени лъжици карамелено мляко Dulce de Leche и отгоре изсипете 1/3 от шоколадовата сметана, като я изравнявате добре.
Постъпете по същия начин с останалите три платки. Последната платка трябва да остане ненамазана, само леко я напоете с кафе.
Приберете тортата за два часа в хладилника.
Извадете тортата от формата и я поставете върху тортена чиния.
След това разточете марципана на тънка кора и облечете тортата плътно с марципан. Изрежете излишното.
Разбийте сметаната с пудрата захар на средно твърд крем и украсете небрежно тортата.
Декорирайте тортата по ваш вкус.



41 коментара :

  1. Това ли е тортата, Танче... Е, залслужаваше си чакането (то какво ти чакане при теб - ден-два и си готова, не като мен с месеци...). Колко е сочна, колко е красива само! Мога да ти кажа едно голямо браво и да те поздравя сърдечно, аз така не мога! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е тортата, Гери :) Много бързо направена, лесна, ароматна и много вкусна! Ако искаш вярвай, нямах никаква идея как ще изглежда, просто се водих от настроението, а то е зимно, Коледно и лениво, затова и беше толкова бързо приготвена!
      Благодаря ти за хубавите думи :)

      Изтриване
  2. Таня, магьосница си и с тортите и със снимките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Натали :) Много се радвам, че ти харесва!

      Изтриване
  3. Малеее, Танче голяма красота и вкусотия си сътворила!!!
    Браво! А снимките както винаги са много апетитни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна, нежна и много красива торта!
    Поздрави! Хубава нова седмица, Таня!

    ОтговорИзтриване
  5. Таня, невероятна торта! Снежна, красива, вкусна! От снимките направо лъха на Коледа!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се усеща посланието, което се опитах да предам :) Много ти благодаря, Тили!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Не знам с какви ръчички ги правиш тези чудеса, Таня! Създадени са като от фея с вълшебна пръчица! Толкова приказно красиво е, че не знам кой ще иска да изяде приказката?... Да има начин само така да си я гледа и да и се възхищава... Истинска вълшебница си, наистина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валенце, толкова си мила :) След първоначалната еуфория покрай визията, приятния аромат, които се носеше от тортата измести точката на възхищение върху вкуса, и изяждането :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Тортата ти е зимна картина от детството.....Красива и съвършена сладост ,поднесена с вкус....Прекрасна торта,Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленче! Толкова се радвам, че съм успяла да създам атмосфера!
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  8. Mnogo e krasiva :) Shte se probvam :) Dano pone se spravq napolovina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се справиш, разбира се, няма нищо сложно :)
      Поздрави, Хриси!

      Изтриване
  9. Коледна фантазия! Прекрасна торта си забъркала, Танче! А тези белите неща по края долу ги помислих за бобчета първоначално. Толкова красиви снежинки, така изпипано е всичко, че нямам думи.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Габи :) Това са много вкусни бонбончета шоколадови с вкус на мента,( мисля че са немски ), които съм успяла да скрия и ми послужиха чудесно! Моето момче, не е от най-ящните, но когато нещо му харесва предпочита да изяде всичко на веднъж :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Невероятна торта, поздравления. Само имам пи5ане, тази марка карамелено мляко трудно ли се намира? В кои магазини мога да го намеря? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Купувала съм, Dulche de Leche от Метро, Хит и фантастико. Има го и в руските магазини Берьозка, но там е под името сгущенное молоко.
      Може да се приготви и в домашни условия, но аз не съм опитвала да си призная честно.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Не спирам да ти се радвам и да ти се възхищавам! Коледното настроение при мен закъснява, даже изобщо го няма, но тази торта променя нещата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се съмнявам в твоите добри намерения и точно заради това много те ценя!
      Благодаря ти за хубавите думи и ще бъда наистина щастлива, ако успея да ти напомня, че Коледа идва и да ти пожелая много душевно спокойствие, нестихващо вдъхновение, пълен дом с любов и усмивки в предстоящите празнични дни и не само :)

      Изтриване
  12. Това е торта от приказките. Толкова е чиста, красива и бяла, че не му се откъсват на човек очите от нея. Тонче, нали съм ти казвала какво мисля за теб? Нали си знаеш, че си прекрасна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От човек, като теб, похвалите звучат като нереални :) Аз ще кажа само, благодаря, че те има, Йоли! Не знаеш колко си важна не само за мен, но и за всички останали момичета, които с нетърпение очакват подкрепата и доброто отношение от хора като теб с необятен опит, голямо сърце и поощрителни думи! Поникват крила след коментарите ти и на човек му се струва, че може да покори света :)

      Изтриване
  13. Ахахах, красота, прелест, шедьовър! Таничка, какво си сътворила мила, нямам думи да те нахваля! Една малка зимна приказка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Душичка мила, ама много ти благодаря! Направи ме щастлива, Кате :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  14. Много, ама много нежна и красива торта, Танче!

    ОтговорИзтриване
  15. Личи си колко е сочна тортата,Танче,обаче украсата е уникална,много,много ефектна и прецизно подбрана в тон и цвят,поздравления,прекрасна снежна приказка!

    ОтговорИзтриване
  16. Много ти благодаря, Роси! Тортата наистина се получи много сочна и ароматна, а декорацията е чиста импровизация :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ах, ама ти си магьосница, Танче. Наистина ми достави огромно удоволствие с тази торта- и вкусно, и убийствено красиво!

    ОтговорИзтриване
  18. Ама много си мила, Марте :) Благодаря ти от сърце за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  19. Много нежна, ефирна и ефектна празнична торта, Таня -
    чудесни снимки и представяне...
    И много комплименти за теб, и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много си мила! Благодаря ти :)
      Наистина съм щастлива, че получавам одобрението ти!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  20. Танче, пленена съм от тази торта! Много красота и стил! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост, много се радвам, че ти харесва тортичката :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  21. Толкова е ефирна, бяла...,макар че не обичам сняг :)
    Поздравления, Таничка за тази сътворена красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, от сърце благодаря за комплиментите ти :)

      Изтриване
  22. Честита Нова Година, Таня!
    Тортата изглежда невероятно! Не би ми се искало да я разрежа дори :)
    Поздрави и още много творческо вдъхновение през новата година :))

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей, Ели :) Честита Нова година и на теб! Желая ти здраве, позитивни емоции и много щастие!
    Радвам се, че тортата ти харесва! На мен ми е една от любимите и ми е много скъпа :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте, понеже съм от малък град, искам да попитам може ли най-отгоре последният пласт да да ги залея с разтопен млечен шоколад(200г.), към който съм прибавила 1-2 с.лъжици бадемов ликьор?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...