1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 11 април 2015 г.

Бял хляб с масло, най-вкусният

Вманячих се признавам си и хляба слетох като козунак, но пък така му отива и за разлика от козунака не се разпукна от всички страни, а стана чудесен на вид, много ми хареса.
 
Необходими продукити:

250 грама обикновено брашно
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка суха  мая
250 милилитра прясно мляко
40 грама много меко масло
1 яйце + 1 супена лъжица прясна сметана
100 грама брашно за доомесване


Приготвяне:
 
Пресейте в купа брашното и разбъркайте солта в него. Направете кладенче.
Загрейте млякото леко и разтворете захарта и маята в него.
Оставете го втаса на топло за 15 минути.
Изсипете втасалата мая в кладенчето при брашното и разбъркайте с дървена лъжица.
Брашното ще трябва да се смеси с млякото до гладкост и да образува много лепкава кално подобна маса.
Поръсете лепкавото тесто с малко брашно, покрийте с найлоново фолио и го оставете да втаса отново в продължение на 10-15 минути на топло.
След това време, добавете много мекото масло на малки парченца и омесете тестото, първоначално с лъжица. Започнете да добавяте и останалото брашно, месете докато получите гладко и еластично тесто.
Оформете го на топка, поставете го в намаслена с олио купа,  покрийте с найлоново фолио и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделете на две равни части, от които оформете фитили с дължина 70 сантиметра всеки. Сплетете хляба по тази схема.
 
 
 

Поставете оформения хляб в тава постлана с хартия за печене и го оставете да втаса за 30 минути.
Изпечете хляба във фурна първоначално включена на 200°С за 10 минути, а след това намалете топлината на 175°С и печете още 20 минути. Хляба трябва да има този златисто кафеникав загар след изпичането.

Обожавам го още леко топъл намазан с масло и любимото ми сладко от цели малки смокини…, никой не би устоял, гарантирам!

4 коментара :

  1. Честит Празник и да сте много здрави ти и цялото семейство!
    Този хляб много ми харесва, правила съм нещо подобно, не съм го показвала, ще се поправя и зная колко е вкусен! Страшно мек и вкусен, може да се яде само така! Тази оплетка е върха. Браво! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Възкресение Христово, бъдете здрави и изпълнени с любов!
    Благодаря ти, Поли! Хлебчето ми е от любимите, просто реших, че след като го оплетох така е време да го споделя.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Уау, напоследък пека хляб почти всеки ден, не ми харесва купения...Ще се възползвам...:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще ти хареса, Весе :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...