1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 15 ноември 2015 г.

Брауни с тиквено пюре и шоколадов ганаш

Необходими продукти:

120 грама черен шоколад, нарязан на дребни кубчета
140 грама масло

4 супени лъжици олио
1 чаша захар
3 големи яйца
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
¼ чаена лъжичка сол
1 чаена чаша брашно

½ чаена лъжичка бакпулвер

За пълнежа от тиква:

120 грама крема меко сирене
 ½ чаена чаша пюре от тиква
¼ чаена чаша захар на пясък
½ чаена лъжичка смесена подправка за коледни сладкиши
½ чаена лъжичка екстракт от ванилия

За шоколадовия ганаш:

120 грама шоколад

½ чаена чаша сметана
1 супена лъжица глюкоза, не е задължително
 

Приготвяне:
 
Загрейте фурната до 175⁰С.
Постелете тавичка с размери 22x22 сантиметра с хартия за печене.

Поставете на водна пара в голяма купа маслото, олиото и шоколада. Разбъркайте, докато маслото и шоколада се стопят. Премахнете купата от парата, преди шоколада да се е разтопил напълно и оставете настрани, докато се разтопи, така ще изстине по-бързо сместа.


Подгответе тиквения слой, като в средно голяма купа смесите крема сиренето, тиквеното пюре, захарта, подправката и ванилията. Разбийте с електрически миксер или с кухненска тел, докато сместа стане гладка. Оставете настрани, докато ви потрябва.

След като маслото и шоколада са разтопени и леко охладени, прибавете към тях захарта, яйцата, ванилията и солта. Последно добавете брашното със смесения бакпулвер и разбъркайте, докато само се смесят всички съставки.

Изсипете ¾ от тесто в подготвената тавичка. Поставете тиквения пълнеж с лъжица на няколко места върху шоколадовата смес и отгоре прибавете равномерно останалото шоколадово тесто, изравнете.

Печете тиквеното брауни в предварително загрята фурна за 30-35 минути, не прекалявайте.

Оставете да се охлади напълно, върху метална решетка.
 
За да направите ганаша, залейте начупения шоколад в подходяща купа с добре затоплената сметана и разбъркайте. Добавете и глюкозата, ако използвате. Внимавайте сметаната да не е прекалено гореща, защото шоколада ще прегори. Изсипете топлия крем върху тиквеното брауни и го оставете да престои около 3-5 минути. Нарежете и сервирайте.
 
Насладете се на този шоколадов разкош J

25 коментара :

  1. Танче, разкошно предложение!
    Хубава нова седмица)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз вече не знам как да те хваля... Ама да знаеш, че ако беше пред мен това шоколадово разкошество, поне две парчета щяха да изчезнат на мига. :)
    Прегръщам те, Танче!

    П.П. И ако ти остане време и желание, ще се радвам да погледнеш в пощата. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила :) И аз не се задоволих с едно парче, наистина е разкошен десерта!
      Отдавна съм прочела пощата, но едва днес смогнах, Гери :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Танче, поздравления за чудесния сладкиш и за невероятните снимки!
    Всичките ти предложения са прекрасни!
    Усмихната нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Гости обичам много и приемам винаги :)
      Благодаря, Вили!

      Изтриване
  5. Такава съизмерност имат различните платки и такива наситени цветове, че две минути стоя и мигам ли мигам ... Чак съжалих, че прегреших режима си с парче торта, а не с това! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За какъв режим говориш ти, Габи?! Изглеждаш прекрасно и изобщо не си измъчвай душичката с някакви строги ограничения :) Че то без парче торта понякога, как се живее, направо мъчение :)
      Благодаря ти! Прегръдка!

      Изтриване
  6. Танче, невероятно контрастни снимки на много сочен сладкиш ни поднасяш! Поздравления за креативността!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ани! Много се радвам, че ти харесва сладкишчето!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Завладя ме този тиквен крем!!!!А визията на сладкиша направо ме отнесе!:)Прелестен десерт,Таня!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Направо цял разкош е този десерт :) Умело съчетание на вкусове :) Поздравления и за снимките:)

    ОтговорИзтриване
  9. Таничка, нали знаеш, че пуснеш ли нещо сладко, веднага ще налазя! Е, тук съм...може ли да си грабна едничко?! Прекрасно е...като теб! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Убийствен сладкиш, Танче! И аз се затруднявам вече да намирам подходящи думи за всичко, което ни показваш (най-много ме впечатляват тестените и сладките ти предложения).
    И тиквеният крем ще си го открадна като идея, страхотен цвят има. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Наиситна е умопомрачителен сладкиша ти. Дебне ме от дни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви, момичета :)
    Аз съм много доволна, че открих този сладкиш и няма да спра да го приготвям, поне докато има тиква наоколо :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Ох, знаех си аз, че тука не е здравословно да надничам:)Фантастично!
    Всъщност радвам се, че се добрах най-сетне до прекрасния ти блог, където изкушения дебнат отвсякъде. Този десерт ще направя непременно, даже и повод май си намерих - не съм носила в новата служба още нищо:)

    ОтговорИзтриване
  14. Както винаги прекрасно изпълнена рецепта.Таня колко грама е тази чаена чаша не мога да преценя колко грама е захрта тиквата и брашното.БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не използвам кухненска везна, освен, ако грамажа в рецептата не е абсолютно задължителен.
      Използвам мерителни чашки за пекари и сладкари, които използват 90% от хората, които пекат сладкиши и тестени изделия. Дори когато нямам под ръка такива чаши, използвам една и съща чаена чаша за всички продукти и нещата се получават със същия резултат. Течността която се побира в мерителната чаша е 240 милилитра за течности (като мляко и вода), брашно 165 грама, захар 250 грама, олио 200 милилитра.
      Поздрави.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...