1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 12 декември 2016 г.

Динджифилова къщичка 2016

Сигурно не знаете (че от къде ще знаете :), но аз съм си обещала, че докато мога ще приготвям всяка година по една Джинджифилова къщичка, като се старая тя всеки път да бъде различна. Не по задължение, а просто защото много ги харесвам и винаги ме карат да се чувствам някак празнично и по детски Не мога да се похваля с кой знае какъв интригуващ дизайн, но точно за тази ще ви кажа, че е коренно различна от първоначалната ми идея, а затова имат пръст две малки кукли, които бяха моите съветници и доста ги послушах честно казано но не съжалявам, въпреки че по-скоро украсата стана като къщата на вещицата от приказката за Хензел и Гретел, а първоначалната ми идея беше да бъде украсена само с айсинг.
Както всеки път за най-добър резултат се доверих и на най-хубавото брашно
София Мел Класик за приготвянето на къщичката.

Необходими продукти:

3 и ½ чаени чаши брашно Класик на София Мел
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб
¼ чаена лъжичка сол
1 супена лъжица сушен джинджифил на прах
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка индийско орехче
150 грама масло, на стайна температура
¾ чаена чаша кафява захар
 

2 супени лъжици мед
2 малки яйца
½ чаена чаша меласа
2 чаени лъжички екстракт от ванилия



Начин на приготвяне:

В средно голяма купа, смесете заедно брашното, бакпулвера, содата, солта, джинджифила, канелата и индийското орехче, разбъркайте много добре.
В друга голяма купа, разбийте с миксер маслото, кафявата захар и яйцата, докато са добре смесени. Добавете меласата, меда и ванилията. Отново разбийте с миксера на ниска скорост. Последно добавете брашното на малки части, като разбърквате с дървена лъжица, докато започне да се оформя тестото на топка. Тогава поръсете с брашно работната повърхност и омесете тестото, докато спре да лепне, но все още е много меко.

Разделете тестото с ръце на две равни части , оформете ги на плоски дискове и ги увийте в найлоново фолио. Поставете тестото в хладилника за два часа. Преди да го използвате, го оставете да се поотпусне на стайна температура.

Когато сте готови да печете, пуснете фурната да загрява на 180⁰С. Набрашнете леко пергаментова хартия с размерите на голяма тава за печене и разточете тестото директно върху нея. То трябва да е с дебелина 2-3 милиметра. Изрежете формите който сте определили  и премахнете излишното тесто.


 
Ако пък сте решили да приготвите вкусни бисквитки, изрежете ги с предпочитаните от вас форми от тестото.

Печете бисквитите за 7-10 минути. След готовност ги оставете върху хартията за печене в продължение на 2 минути преди да ги  отстраните. Поставяйте готовите бисквити върху решетка или върху друг равен съд, за да не се изкривят, защото това е възможно докато са още топли. След като бисквитките са напълно изстинали, можете да ги украсите според вашия вкус.
 

За да направите глазурата, смесете 3 супени лъжици с връх айсинг на прах с 1 чаша пудра захар, 1 белтък, 1 чаена лъжичка лимонов сок или ванилов екстракт и 3-5 супени лъжици вода. Разбийте с миксер за около 5 минути. Сместа трябва да е гладка. Прибавете още малко вода, ако е необходимо, докато сместа стане подходяща за рисуване.

Разделете айсинга и го оцветете с хранителни бои в цветовете който предпочитате за декориране.

Приготвените бисквити от тестото, съхранявайте в плътно затворени кутии до 10 дни в хладно помещение.

 

13 коментара :

  1. Прекрасна е, Таничка! Желая ти весела подготовка за празниците! Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси :)
      Дано да имам време за всички вкусотии, които съм планувала да приготвя.
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Прекрасна Коледна къщичка, както всяка година, Танечка! Щастливи празници от нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, Ирина, много се радвам, че си спомняте и предишните и ми къщички :)
      Желая ви много време и фантазия за приготвянето на празничните приготовления!

      Изтриване
  3. Непипнато с ръка е това! Вълшебна си, Танче! Толкова си те обичам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си Вълшебна, мила Йоли :) Благодаря ти, вдъхновение!

      Изтриване
  4. Прекрасна е, прекрасна, но как я оформи толкова прецизно, как я изряза толкова правилно?! Таничка, великолепна е!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се старая и когато след печене има някое подгънато крайче, направо полудявам :) Този път, използвах една голяма енциклопедия, която поставях върху изпечените части, докато са още топли и могат да се моделират. Станаха доста прави, наистина, което улеснява сглобяването.
      Много ти благодаря, Кате!

      Изтриване
  5. Невероятна къща, искренно ти се възхищавам на майсторството. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много си мила :) Не е кой знае какво, иска ми се да можех да рисувам по добре с айсинга, но не всеки път се получава, не знам защо, може би е заради пудрата захар, в която имаше доста едри частици, които така и не се разбиха.
      Благодаря :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Много е веселичка, пораснало дете:)

    ОтговорИзтриване
  7. Танче,
    аз се възхищавам на твоето голямо търпение и старание при подготовка на различни сладки изкушения.И тази интересна къщичка не е изключение.Аз от години вече губя търпение, избирам май все лесно и бързо приготовление на ястия и десерти, дори и за празници.
    Майсторство, съчетано с търпение и фантазия.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...