сряда, 29 март 2017 г.

Козунака на Мариана




Необходими продукти:
 
5 големи  яйца и един белтък
1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване преди печене
320 грама фина захар
300 милилитра хладко прясно мляко
14 грама суха мая
100 грама масло
80 милилитра олио
½ есенция ром
1 чаена лъжица ванилов екстракт
2 супени лъжици прясно настъргана портокалова кора
около 1 килограм брашно
 
Начин на приготвяне:

За най-добри резултати е добре, всички продукти да бъдат със стайна температура.
 
Разтворете в хладкото прясно мляко маята и разбъркайте с две супени лъжици от захарта в рецептата. Оставете настрани, докато маята шупне и сместа увеличи обема си.
Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато захарта се стопи.
 
Изсипете сместа с активираната мая и разбитите яйца със захарта на дъното на пекарна за хляб. Отгоре изсипете брашното. Пуснете машината на режим за тесто. След като всичко се смеси, (след около 7-8 минути) започнете да добавяте маслото и олиото, които предварително сте смесили. Започнете с от количеството и на три пъти през 2-3 минути прибавете цялото количество. Преди да започнете да добавяте мазнината,  ако тестото е прекалено рядко, добавете още няколко супени лъжици брашно, аз добавих още около 100 грама. Затворете пекарната и оставете докато приключи програмата, което трябва да включва омесването и втасването.
След това извадете тестото, разделете го на части според това в какви съдове ще го печете, оформете го и го покрийте с найлон. Оставете козунаците да втасат за 1 час.
Преди да ги изпечете, намажете повърхността на козунаците с разбития жълтък с прясното мляко. Поръсете със захар или ядки, ако така ви харесва.
Печете на 180⁰C за 45-50 минути, до готовност. Ако започнат да покафеняват прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не прегорят.

След готовност оставете козунаците да изстинат във формите за 15 минути, а след това ги извадете върху метална решетка, докато се охладят напълно.
 
Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Таничка, след дълго отсъствие се завръщам и аз пак с похвали и възхищение. И аз направих козунака на Марианка и наистина е чудесен! И твоята не отстъпва! Браво, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване