1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 29 април 2017 г.

Руло Тирамису с бишкоти

Необходими продукти:

21 бишкоти Savoyardy
чаена чаша пудра захар
250 грама сирене Маскарпоне, на стайна температура
250 грама добре изстудена млечна сметана, неподсладена
1 супена лъжица ванилов екстракт
2 супени лъжици Амарето
 
За потапяне на бишкотите:
 
400 милилитра еспресо
2 супени лъжици кафява захар
3 супени лъжици вино Марсала

2 супени лъжици натурално какао за поръсване

 




Приготвяне:
 
Първо пригответе кафето и го овкусете със захарта. Оставете го да изстине напълно преди да го използвате. Когато е студено, прибавете виното Марсала.
Докато кафето изстива, пригответе крема, като разбиете маскарпонето с пудрата захар, ваниловия екстракт и Амаретото. След това разбийте сметаната на лек и пухкав крема и я прибавете към маскарпонето. Разбъркайте внимателно, докато получите гладък крем.
Сглобете тортата, като постелите два листа един до друг домакинско стреч фолио върху работната повърхност.
Потопете бишкотите в кафето ги подредете по средата на стреч фолиото плътно една до друга по три на ред. Разпределете крема равномерно върху бишкотите и завийте на руло с помощта на фолиото.
Опаковайте рулото стегнато и го приберете в хладилника за 2-3 часа.

Извадете рулото от хладилника, премахнете фолиото и го поставете в удобна чиния за сервиране. Поръсете повърхността с какао и сервирайте.

 
Да ви е сладко!

15 коментара :

  1. Този сладкиш прескача от сайт в сайт - в руски и български сайтове, навсякъде с едни и същи, очевидно крадени снимки. В интерес на истината, твоите снимки са по-хубави от оригиналните, чиито и да са те, Танче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя и Ирина, нали не си мислите, че съм откраднала снимките и съм си написала името върху тях? :) Под достойнството ми е!
      Да, има го десерта по разни сайтове, но всички ние приготвяме такива десерти, нали.
      Това е руло Тирамису с бишкоти приготвено от мен, по моя начин.

      Изтриване
    2. Разбира се, че не мислим нищо подобно. Сигурни сме, че ти не би направила подобно нещо за нищо на света. Твоите снимки са винаги изящни и носят собствения ти почерк, така че не подлежат на съмнение при никакви обстоятелства. А и рецептите ти са изпълнени винаги брилянтно, с същото изящество като снимките, което е безспорно. Друга ни беше мисълта: някой при нас се беше възмутил преди много време, че сме взаимствали чужда рецепта, без да споменем от кого и откъде. И оттогава не си позволяваме да пускаме чужда рецепта, макар винаги в собствено изпълнение, без да посочим източника. Или ако, както е в случая - прескача от сайт в сайт - да споменем за това. Станало ни е принцип, до такава степен, че се изумяваме, като видим една толкова ефектна, макар вече станала банална рецепта, определено взаимствана кой знае от кой от многото сайтове, в които се тиражира, без да се спомене това. Не се сърди, че го казваме - с най-добро чувство е. Пък и нали ние държим да сме коректни блогъри - като изпълняваме чужди рецепти, да сочим този факт.

      Изтриване
  2. Прекрасно е! Снимките ти са зашеметяващи! А източникът на рецептата, който и да е той, може само да се радва, че се е получило толкова красиво и несъмнено вкусно ') ! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче :) Най-омразното ми нещо е да навлизам в такива спорове и на мен, но не мога да си замълча и да изглеждам виновна. Друг е въпроса, че гледната точка и егото за авторство на някои хора е по-голямо от колкото ми се струва нормално. Но хората сме различни!
      Благодаря ти за подкрепата :)

      Изтриване
  3. А аз съм абсолютен фен на твоите сладкиши тирамисута Таничка, и всичко което публикуваш 😃 … да се подразбира че и това ще бъде направено ❤️ Твоето докосване до която и да е рецепта е едно прекрасно представяне … вкусово и визуално …наслада за сетивата 😘
    Една голяма и топла прегръдка 😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, от сърце ти благодаря мила :) Стопли душата ми!
      Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  4. Кремена Русева30 април 2017 г., 7:36 ч.

    Танче, рулото ти е прекрасно и както винаги ни го представяш по изключителен начин.
    По въпроса за егото си напълно права! Надявам се, че гледаш на подобни коментари с подобаващо чувство за хумор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Креми :)
      По принцип дори подминавам такива коментари, но в случая ми се стори, че беше подложено на съмнение авторството на снимките ми и това ми вдигна адреналина. Може би не съм разбрала правилно и ако е така се извинявам, но за другото продължавам да мисля по този начин.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Всяка трохичка си е на мястото! Никой не можа да го направи и снима като теб, Танче!
    Прегръдка, мила и успех на блогърските награди! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Иве :) С подкрепата си, ме накарахте да се чувствам много приятно днес! Благодаря на всички ви за разбирането!
      Желая късмет на всички номинирани!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Да се намеся и аз, може ли? Но първо да кажа, че Таня е изключително талантлива и златните и ръце каквото пипнат го превръщат в шедьовър!

    Така. Авторство и авторски права? Мили приятели, не се занимавайте с глупости. Авторски права върху рецепти има само, ако са патентовани. За това може да претендират шефовете на звездните ресторанти по света, които действително творят нещо ново. Всички ние, останалите, сме само любители и взаимстваме непрекъснато един от друг. Всъщност, това е и най-хубавата част от нещата, той като така се учим и усъвършенстваме. Авторство върху рецепти няма, повярвайте ми. Това е проверено много стриктно от Фокс по времето, когато снимахме телевизионното предаване. По света има милиони готварски книги, списания, предавания и интернет. Всички готвим от там и те са точно за това, за да научим нещо ново, да го харесаме и приготвим. Една публикация в любителски кулинарен блог само допълнително разпространява дадената рецепта за да я видят още повече хора. Не е нужно непрестанно да се цитира някакъв източник, нима той е първи и единствен? Кой знае кой за първи път е направил това руло-тирамису? Никой. Много хора готвят от моят сайт с рецепти и това ме прави истински щастлива. На всички казвам, че това са приготвени неща от мен, но не са авторски. Това, че съм сменила крема в някоя торта или пък съм сглобила такава от няколко рецепти не ме прави изключителна и неповторима. Да смениш магданоза с чубрица не е авторство. Всичко в кулинарията отдавна е сготвено и казано. Авторство има само и единствено върху снимките. Те са това, което никой не може да вземе и ползва без разрешение. А рецептите са за да радват всички. Аз не искам хората да цитират, че са взаимстмали от моят сайт, аз искам само да готвят по него. Това е моето мнение, мили дами. Не се занимавайте с дребнавости. Гответе и се наслаждавайте на вкусната храна. И се благодарете, че има такива като Таня за да направят трапезата ни още по-красива и вкусна. И никога не забравяйте, че не сте автори. Ако имате претенции, патентовайте рецептите си. Вие сте просто хора, които обичате да готвите. Това е всичко. Здрави ми бъдете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли!!!
      Обичам те много!

      Изтриване
  7. Танче,
    чудесно много красиво руло.Нека кажа и аз няколко думи относно рецептите и авторското право.Всичко това е една измама според мен.Та нали всички ние можем да творим и измисляме всекидневно нови и нови варианти на ястия, десерти, предястия и супи.Но всеки претворява по свой начин всяка рецепта и тя става лично негова независимо от къде е почерпил идеята.Лично аз имам много измислени от мен рецепти, които ги няма никъде, измислила съм ги аз, но нека всеки вземе идеята, та дори и снимката.Никак, ама никак не се обиждам.Напротив ! Радвам се,че този човек е харесал нещичко измислено и представено от мен.
    Защо толкова много се държи на авторството и авторското право лично за мен не е ясно, след като списването на собствен блог няма за цел парично облагодетелстване.
    Така,че Танче всички рецепти са измислени от хората, просто ние ги претворяваме през нашият поглед и преценка за храната.И това според мен е напълно нормално.Всеки според фантазията си обаче може да представи нещо ново, измислено от самия него.Та дори и световно известните готвачи са взаимствали от някъде идеи, едва ли всичко е плод на тяхната фантазия.Те просто имат усета да го претворят и представят по своя си начин.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така мисля и аз като теб, Ели :) Приключих с тази тема.
      И Ели, точно блога на въпросните дами с претенциите има вид на пазар, защото са допуснали безброй реклами и какво ли още не, да огражда всяка рецепта, което е доста грозно. Личи си, че блога се използва и с цел печалба, а не за забавление и разтоварване, както на повечето от нас. Всеки решава какво да позволи да има в неговото местенце и как да изглежда блога му.
      Всеки има право на приготвя и да представя каквото си пожелае, както казваш, можем само да сме доволни, ако някой ни последва и приготви нещо, което ние сме предложили!
      Благодаря ти, мила :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...