1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 16 май 2017 г.

Хляб с песто

 Скъпи читатели на блога ми, искам с голяма радост и гордост да ви съобщя, че на годишните награди на Блоговодител, бях отличена с три награди в три различни категории от журито!
Получих награди в категориите Крилце или кълка, Топло от фурната и Визуално пиршество.

За мен това е един изключителен момент и едно наистина важно признание за труда и старанието, което полагам! Наградите ме ласкаят и мотивират да продължавам да създавам вкусни рецепти и да радвам Вас и любимите си хора с тях!

 
 










Благодаря на Илиян и Иво от Блоговодител за прекрасното събитие, което за трети път
организират за нас блогърите и за усилията, които полагат това да продължава да се случва всяка година!

Предлагам ви един изключително вкусен, ароматен, лесен за приготвяне и много интересно оформен хляб, които не се колебайте да опитате!
 
Необходими продукти за тестото:

1 чаена чаша мляко
1/4 чаена чаша масло
3 супени лъжици захар
2 чаени лъжички сол
2 големи яйца
1 супена лъжица суха мая
4 чаени чаши бяло брашно
2 супени лъжици картофено брашно или картофени люспи за картофено пюре

Допълнително брашно за доомесване.


За пестото:

4 супени лъжици меко масло
½ чаена лъжичка сол
1 и ½ чаена лъжичка нарязан или пресован чесън
½ чаена чаша смлян лук шалот
¼ чаена лъжичка люспи лют червен пипер
1 шепа пресен босилек
1 шепа пресен риган

Приготвяне:

Прибавете към хладкото прясно мляко маята и захарта и разбъркайте. Оставете за 10 минути, докато маята се активира.
В голяма купа, пресейте брашното и го смесете с картофеното брашно и солта.
Направете по средата кладенче и изсипете в него маята с прясното мляко, яйцата и маслото.
Омесете меко, нелепнещо тесто.
Готовото тесто, поставете в купа намазана с мазнина, завийте го с найлоново фолио и го оставете да втаса за един час на топло.

Докато тестото втасва, направете пестото, като поставите всички продукти за него в блендера и смелите до гладка консистенция.


Пригответе форма за хляб, като я намажете с масло.


Когато тестото е готово, го разточете на кора с дебелина1 сантиметър. Изрежете кръгове с най-големия ринг, който имате и който е като размера на ширината на тавичката.

Намажете всеки кръг с песто и прегънете на две. Подредете плътно парчетата тесто едно до друго, докато се напълни формата. Покрийте тестото с найлон и го оставете да втаса за 40 минути на топло.

Изпечете хляба на 180⁰С за 25-30 минути, докато получи приятен кафеникав загар.
 
Да ви е сладко!

6 коментара :

  1. Честито, Танче! Заслужаваш тези награди, особено тази за визуално представяне на всички рецепти! Пожелавам ти нестихващо вдъхновение и все повече читатели на блога! :)
    Прекрасна рецепта си показала за пореден път! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле :) Радвам се, че мислиш така!
      Удоволствието от готвено, представянето на храната, радостта в очите на хората си оставя изцяло мое удоволствие и това е причината да правя и да продължавам все по-устремено да се старая да се усъвършенствам!

      Изтриване
  2. Танче,
    честити, напълно заслужени награди.Продължавай да ни радваш с изпитани, лесни и красиво поднесени рецепти.Не съм използвала картофено брашно или люспи при приготвяне на тесто за хляб затова тази рецепта е изненада за мен.Използвала съм варени картофи.Чудесен хляб се е получил.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти за хубавите дими!
      Тестото за този хляб стана много подходящо за оформяне и в същото време много пухкаво след изпичане. Опитай, ще ти хареса.

      Изтриване
  3. Прекрасната ми тя! Заслужи си ги всичките награди, нали знаеш!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...