1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 11 август 2017 г.

Кафеен двуцветен кейк с типово брашно

Необходими продукти:

1 и ¾ чаени чаши захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
⅓ чаена лъжичка сол
2 големи яйца или 3 малки
½ чаена чаша растително олио
1 чаена чаша кисел, гъст айран
1 чаена чаша силно кафе, хладко (еспресо или нескафе)
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
 
Допълнително:

¼ + 2 супени лъжици натурално какао
¼ + 2 супени лъжици брашно Класик София Мел
 
Приготвяне:
 
За най-ефектен резултат, използвайте форма за печене с добре очертани извивки. Не е задължително да е като тази, която аз съм използвала и в обикновените форми също се получава.

Намажете формата с растително олио и поръсете леко с брашно, за да сте сигурни, че няма да имате проблем с изваждането на кекса. Ако използвате силиконова форма, това няма да е необходимо.

Пуснете фурната да загрява на 180⁰С.

Смесете в голяма купа брашното със солта и бакпулвера.
В друг голям съд, разбийте яйцата със захарта и растителното олио. Когато са добре смесени, прибавете айрана, в който сте разбъркали содата, за да се угаси, разбъркайте. Накрая прибавете кафето и разбъркайте много добре.
Изсипете течните продукти към сухите постепенно и разбъркайте, като не прекалявате, но се старайте да не останат много бучки. Това тесто е малко по-рядко от традиционното кексово, но така трябва да бъде.
Готовото тесто след смесването, разделете в две купи по равно. Към едната част прибавете допълнителното брашно, а към другата неподсладеното какао и разбъркайте добре.

Изсипете тестото във формата, като редувате от двата цвята, за да получите шарен кекс.

Печете в предварително загрятата фурна за 50-60 минути, направете пробата с дървено шишче, за да сте сигурни, че е добре изпечен.

Готовия кейк оставете да се охлади във формата за 15 минути. След това го обърнете върху метална решетка и го оставете да изстине добре, преди да го разрежете.
Можете да гарнирате готовия кейк  с шоколадов ганаш овкусен с кафе.
 
Кейка е изключително сочен и ароматен и прилича на брауни.
Опитайте го, заслужава си!

2 коментара :

  1. Их, малеее, много гореща, испанска(там ме праща снимката)атмосфера!
    Прекрасна Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Червено и черно, наистина, Иве, не се бях замислила :)
      Благодаря ти и се радвам, че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...