1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 30 август 2017 г.

Бял хляб с кефир

Необходими продукти:

150 милилитра хладка вода
2 чаени лъжички захар
1 пакет суха мая
300 милилитра кефир, на стайна температура
½ чаена лъжичка сода
2 яйца, на стайна температура
4 супени лъжици слънчогледово олио
1 и ½ чаени лъжички сол
700 грама брашно Екстра София Мел+допълнително за доомесване 

Приготвяне:

Пригответе две тави за печене, като ги покриете с хартия за печене.
Поставете част от брашното в дълбока купа и направете по средата кладенче.
Разтворете маята и захарта в хладката вода и оставете за 10 минути, докато се активира.
Разбъркайте содата с кефира, докато се угаси.
Разбийте яйцата със слънчогледовото олио.
Изсипете в кладенчето при брашното кефира, яйцата и мазнината, както и сместа с маята. Разбъркайте първоначално с дървена лъжица, докато всичко се смеси много добре. Прибавете брашно колкото е необходимо и омесете меко и нелепнещо тесто. Поставете готовото тесто в дълбока купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете купата в топло помещение и оставете тестото да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
Когато тестото втаса добре го разделете на две части. Размесете тестото и оформете два хляба. Поставете ги върху тавите за печене. Оставете хлаба да втаса отново за 30-40 минути. Преди да опечете хляба го нарежете по повърхността с остър нож или бръснарско ножче.
Включете фурната да загрява на 180⁰С, 5 минути преди да сложите хляба да се пече.
Печете 30-40 минути, докато коричката отгоре и отдолу стане кафеникава. Трябва когато почукате по кората, да се чува кух звук, това значи, че хляба е изпечен добре.

Да ви е сладко!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...