1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 24 септември 2017 г.

Вкусно, по-вкусно, най-вкусно, МЕДЕНКИ

Необходими продукти:

2 чаени чаши брашно
¼ чаена лъжичка канела, по желание
1 яйце +1 жълтък
½ чаена чаша захар – 3 супени лъжици

50 грама течен мед
½ чаена чаша слънчогледово олио
2 пакетчета ванилова захар
1 пакет канелена захар
1 и ½ чаена лъжичка бакпулвер



Приготвяне:

Загрейте фурната на 180⁰С.
Пригответе две тави за печене, като ги застелете с хартия за печене.
Отмерете брашното в малка купа и прибавете към него канелата, ако решите да използвате допълнително.
С помощта на кухненска тел, разбийте яйцата със захарта и меда. След това прибавете слънчогледовото олио, ваниловата захар, канелената захар и бакпулвера. Разбивайте, докато захарта почти се стопи. Прибавете брашното и омесете меко тесто.
Откъсвайте от тестото парченца по 10 грама всяко. От всяко парче направете хубаво топче с длани и ги поставете върху предварително приготвените тави на разстояние 5 сантиметра едно от друго.
Печете меденките за 9-10 минути, докато леко порозовеят.
Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят в тавата за 5 минути преди да ги преместите в голям поднос, там ги оставете да изстинат напълно.

Можете да слепите меденките с мармалад или домашно сладко, което харесвате, както и с много известната плънка от смлени меденки, орехи, масло и пудра захар. Аз предпочетох домашен мармалад от малини заради леко киселия му вкус, който според мен подхожда превъзходно на сладките меденки.
След като ги слепите, опаковайте с найлоново фолио или ги поставете в добре затворена кутия. След два-три часа омекват.  

Може да ви се стори странно, че бакпулвера прибавям при мокрите продукти, но установих преди време, че го усещам, когато изпека меденките и ми е неприятен. Така той се разтваря при разбиването и за мен вкусът е много по-хубав, без странните солено-кисели частици в меденките, а в същото време бухват и стават също толкова крехки, както и когато е прибавен бакпулвера при брашното.  Аз мисля, че причината е в това, че след прибавянето на брашното, омесването е много кратко и бакпулвера няма време да се разтвори.

Готовите меденки според мен са най-хубави на следващия ден, но вкъщи са на мнение, че трябва да свършат веднага J
Както се казва, топят се в устата!

Да ви е сладко!

3 коментара :

  1. Чудесно изглеждат меденките.
    При мен е така със сода бикарбонат, която се добавя при всеизвестния шоколадов блат.
    И започнах да я пропускам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много внимавам, защото има десерти, в които вкусът се натрапва на бакпулвера и содата и ги прави неприятни. Сода съвсем рядко използвам и винаги я угасявам с някаква киселина.
      Благодаря ти, Дани :)

      Изтриване
  2. Досега ,най-хубавите меденки,които съм яла. Благодаря !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...