1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 11 октомври 2017 г.

Медена торта

Това е една специална торта, която приготвих с много любов! Специална е с това, че имах удоволствието и привилегията, да бъде украсена и заснета от стилиста на храна и фотограф Ева Тонева, която всички познавате, а аз съм горда да нарека и свой приятел J Благодаря ти скъпа, за приятното изживяване, компанията и чудесните снимки!

Необходими продукти:

За блатовете:

½ чаена чаша мед
½ чаена чаша захар
120 грама масло
1 чаена лъжичка сода за хляб
3 големи яйца
щипка сол
1 чаена лъжички ванилова есенция
3 и ½ чаени чаши бяло брашно


За крема:

900 грама заквасена сметана
400 грама подсладено кондензирано мляко

2 чаени лъжички ванилов екстракт
1 пакет желатин
3 супени лъжици студена вода

За шоколадовия ганаш:
 
200 грама бял шоколад
100 милилитра млечна сметана



Приготвяне:

Направете тортата един ден преди да бъде консумирана, за да  може крема да попие в блатовете и тортата да стане мека и нежна.
Приготете си 4 листа хартия за печене и две големи тави.
Направете тестото, като в средно голяма тенджера смесите захарта, меда и маслото на средна температура. След като сместа започне да къкри, гответе за 3 до 4 минути, докато стане с по-тъмен карамелен оттенък и миризмата започне да ви пленява
J. Махнете сместа от огъня и прибавете содата, разбъркайте енергично, докато се разтвори. Поставете на огъня за 1 минута и разбъркайте непрекъснато. Махнете сместа от котлона и оставете настрана за 2 до 3 минути. Тя няма да се охлади много, просто ще се утаи.
Леко разбийте яйцата в малка купа. Прибавете ги на тънка струйка към медната смес, като през цялото време разбърквате енергично с телена бъркалка. Прибавете солта, ванилията и 3 чаши от брашното и разбъркайте с дървена лъжица. Когато тестото се сгъсти, оставете лъжицата и с ръка прибавете и останалото брашно. Омесете добре, като набрашнявате ръката си от време на време, за да не се липи тестото по нея.
Разделете тестото на 9 равни части. И докато тестото е още топло и с него се работи по-лесно, от всяка част разточете тънък блат с диаметър 22 сантиметра. С помощта на ринг за оформяне на торти или около чиния с такъв диаметър, изрежете излишното тесто.
От изрезките на тестото можете да изпечете още един блат или да ги изпечете и да ги смелите на трохи, с които да украсите тортата, когато е готова.
Печете всеки блат за 6-7 минути.
Пригответе крема, като смесите заквасената сметана, кондензираното мляко и ваниловия екстракт. Разбъркайте желатина във водата и го оставете да набъбне. След това го затоплете на водна баня или в микровълнова фурна, докато се разтвори. Затоплете леко  и една чаша от крема и прибавете желатина към затопления крем. Затопления крем с желатина, прибавете към студения крем и разбъркайте добре. Оставете го в хладилника за 30 минути.
Сглобете тортата директно върху подходящ поднос за сервиране.
Поставете блат и около него ринг за оформяне на торти. От вътрешната страна на рина, поставете и ацетатно фолио, ако решите да оформите тортата като мен, така ще бъде гладка от външната страна. Върху блата поставете от крема и така редувайте до изчерпване на количествата, като завършите с крем.
Поставете тортата в хладилника за 3-4 часа.
Пригответе ганаша, като начупите шоколада и го залеете с горещата сметана. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Залейте тортата, докато ганаша е още топъл и го разлейте равномерно. Приберете тортата отново в хладилника за 4-5 часа.
След това време извадете готовата торта от хладилника, махнете ринга и ацетатното фолио и декорирайте по свой вкус.

 

Да ви е сладко!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...